Provincie en gemeente Enschede hebben vorig jaar opdracht gegeven het traject Enschede-Oldenzaal voor te bereiden. Belangrijkste onderdeel van de opdracht bestaat uit het vinden van een zo kort mogelijke route voor de F35 Enschede-Oldenzaal. Beginpunt van deze route is het einde van de Lonnekerspoorlaan in Enschede en het eindpunt het einde van de F35 binnen de gemeente Oldenzaal aan de oostzijde van de Enschedesestraat tegenover Mc Donalds. Deze kortste verbinding loopt door Lonneker. Vorig jaar is door de provincie een klankbordgroep opgericht met daarin vertegenwoordigers van organisaties betrokken bij het onderwerp (zoals oa Dorpsraad Lonneker, Fietsersbond, Stichting BBOL Oldenzaalsestraat, Stichting Lonnekerberg, Landschap Overijssel) en een vertegenwoordiging van grondeigenaren oa van woningen Halfweg, Prins Bernhardpark, de Golfbaan het Sybrook en het Witte Huuske. De klankbordgroep is en was vooral betrokken bij het input leveren voor een pre-advies opgesteld door het ingenieursbureau Movares. Movares adviseert provincie en gemeente over de verschillende varianten en de zoveel mogelijk geobjectiveerde voor- en nadelen van elke variant. Provinciale staten en de gemeenteraden hebben voorwaarden gesteld waaraan een mogelijk tracé moet voldoen. De dorpsraad kan adviseren binnen de grenzen van deze voorwaarden. Daarvan maken we zoveel mogelijk gebruik zoals is te lezen in de bijlage vragen-reactie klankbordgroep vraag 29 t/m 31. Voor de Dorpsraad waren twee trajecten niet bespeekbaar, niet over het Dorpsplein en niet via de Bergweg over de Lonnekerberg. Voor het overige wordt het wat ons betreft kiezen uit de minst slechte oplossing. Een echt geschikt traject konden we niet ontdekken in de voorgestelde varianten. Daar alle voorgestelde varianten door woonstraten in Lonneker gaan, heeft de Dorpsraad aan provincie en gemeente verzocht de variant achter de ijsbaan en sportvelden langs alsnog te onderzoeken. Aan dit verzoek wordt voldaan en dit onderzoek is eind april beschikbaar en zal dan worden toegevoegd.
Maandag 6 april heeft de dorpsraad bijgaande informatie ontvangen van de provincie. Tot dat moment zijn we vooral mondeling bijgepraat over de voortgang. De laatste bijeenkomst was 5 maart. Daarna is alle overleg gecancelled ivm corona. Op basis van de analyse van Movares komt het traject Voortsweg, Schuttekamp, Bergweg, Nieuwedijk, oude spoorbaan achter Halfweg langs, voor Prins Bernhardpark langs, voorbij Witte Huuske Oldenzaalsestraat via tunnel oversteken en daarna aan oostzijde van Oldenzaalsestraat tot Oldenzaal, als voorkeursvariant uit de bus. Het verschil tussen sommige (deel)varianten is echter niet groot zoals u uit de stukken kunt opmaken.
Door de beperkingen van de coronamaatregelen loopt de communicatie met de bewoners van Lonneker niet zoals we ons dat hadden voorgesteld. Er was 9 april een fysieke inloopmiddag en avond gepland met bewoners van de verschillende straten in Lonneker, die mogelijk deel gaan uitmaken van de fietssnelweg. Aan de hand van grote tekeningen konden de voors en tegens van de verschillende varianten dan worden doorgenomen.
Omdat ook het dorpsblad niet verschijnt beperkt dat de mogelijkheden tot communicatie nog meer. In de Schuttekamp hebben we een aantal contactpersonen gezocht, die de informatie in hun straat delen met de andere bewoners. Datzelfde hebben we gedaan met Nieuwedijk/Meijerinksweg en Spolminkweg.
Hieronder vind u een aantal links die verwijzen naar belangrijke documenten ivm de keuze voor het traject.
website F35
Voorkeursalternatief praatprent
Vragen/antwoorden Klankbordgroep
Voorkeursvariant
Vorig jaar heb ik de petitie getekend. tegen de aanleg van de F35 Fietssnelweg Enschede-Lonneker-Oldenzaal. Er wordt al teveel natuur ingeleverd voor het gemak van de mens. Hierdoor zal diversiteit meer ontbreken wat weer op den duur een negatief effect zal hebben op o.a. de mensheid. Weten de ambtenaren die betrokken zijn bij het project hoeveel fietsers jaarlijks deze fietssnelweg zullen opgaan en voldoende gebruikt zal worden? En hebben ze eraan gedacht dat ze hiermee ook meer sluipverkeer in plaats van veel fietsers aan zullen trekken omdat automobilisten als gast de fietssnelweg kunnen gebruiken? Ik denk dat de geldstromen beter verdeeld kunnen worden voor sociaal maatschappelijke projecten die op langer termijn gaan werken en die wederkerend zijn: bewustwording dat mensen anders gaan denken en handelen, daarvoor in de plaats krijgt de gemeente tevreden bewoners ervoor terug. Roep veel goedkopere projecten in het leven over o.a. veiliger verkeer en bewuster / gezonder leven aangestuurd door deskundige medewerkers. Vrijwilligers, mensen die al langer (onvrijwillig) werkloos zijn en gepensioneerden zouden voor deze projecten ingezet kunnen worden als ze dat willen en zullen hierdoor weer betrokken voelen bij de gemeenschap omdat ze een belangrijke taak kunnen vervullen. Het nieuwe werken zal ook meer vanuit huis zijn waardoor er minder verkeer op straat zal zijn. Ik vermoed dat het idee van deze fietssnelweg is ontstaan door hoge, enthousiaste ambtsbekleders civiele infrastructuur die veel geld hiervoor beschikbaar hebben en deze kunnen besteden aan werkverschaffende en geldverslindende projecten. Daarnaast zullen waarschijnlijk weinig mensen de weg gaan gebruiken omdat in Nederland zes maanden winters weer is waardoor het in de auto te stappen wel heel aantrekkelijk wordt gemaakt. Het zou zonde zijn als het fietspad door onze serene en mooie bosrijke Lonneker zou lopen. We wonen aan de rand van Lonneker, aan de Nieuwedijk. De straat is een onderdeel van één van de prachtigste wandel- en fietsroute in Nederland die niet alleen mensen van de omgeving trekt maar ook mensen van buitenaf. We zien mooie taferelen zoals wandelaars, hardlopers, paardrijders, mountainbikers, wielrenners, diverse optochten en kinderen die op de rustige en lange straat kunnen spelen, rolschaatsen of sleetje trekken in de winter! Zou dat plezier en beeld verdwijnen als de straat omgetoverd wordt in een fietssnelweg en daarmee ook veel sluipverkeer zal aantrekken? Dit beeld zal door de komst van een fietssnelweg verdwijnen en daarmee ook de teloorgang van een gemeenschapsgevoel en een idyllisch Lonneker. Brigitte Boogaard Bewoner aan de Nieuwedijk, Lonneker
Beste lezers, Op andere gedeeltes van de fietssnelweg is gebleken dat het een hele goede manier is voor onze jeugd ( en andere dorpsbewoners) om veilig te kunnen fietsen op goed verlichte paden. Sluipverkeer komt niet voor op de gedeeltes die zijn ingericht als fietssnelweg heb ik ook gemerkt. De gedeeltes door het dorp zullen worden ingericht als fietstraat en ook daar is het voor auto's niet mogelijk om snel te rijden dus voor sluipverkeer hoeven we niet bang te zijn. Dit is echt een uitgelezen kans om een mooie verbinding met Oldenzaal en Enschede te krijgen zonder in de uitlaatgassen van de Oldenzaalsestraat te fietsen en steeds te moeten wachten wij iedere zijstraat. Groeten,Hans