Berichten uit de Dorpsraad van 4 maart 2022

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 4 maart 2022
Helaas trekken wereldleiders zich weinig aan van goede adviezen uit Lonneker en gaan ze gewoon, nou ja gewoon, door met oorlog voeren. Blijkens een analyse van vooraanstaande psychologen in de wereld zitten er nogal wat psychopaten op heel belangrijke functies in de wereld, zowel in het bedrijfsleven als in de politiek. En niet alleen in het voormalig Oostblok of China maar over de hele wereld. In Lonneker valt dat nogal mee volgens mij. Gelukkig maar. Hoewel tegenstellingen zijn er wel. Vorige week schreef ik over het Dorpsverkeersplan Lonneker. De vaststelling dat niet iedereen in Lonneker tevreden kan worden gesteld op verkeersgebied is voor sommigen misschien lastig te accepteren. Maar soms moet je over je eigen schaduw kunnen heen springen, zoals dat heet. Dat wisten ze vroeger ook al. Over het noaberschap wordt vaak heel romantisch gedacht in Twente en de Achterhoek. Al die Tukkers die zo met elkaar begaan waren. Deels wel waar natuurlijk. Maar het is ook geboren uit bittere noodzaak. Arme boeren, zonder voldoende knechten om de oogst binnen te kunnen halen. Zo waren de noabers wel verplicht om elkaar te helpen, want alleen kregen ze het hooi niet op tijd naar binnen. En op die manier kwam de hele gemeenschap vooruit en profiteerde uiteindelijk iedereen ervan. Dat een gezin met vier zoons meer hulp kon bieden dan een gezin met slechts één zoon was een gegeven. Zo zal het ook gaan met het Dorpsverkeersplan. Het dorp als geheel zal er duidelijk op vooruit moeten gaan. Dat zal voorop moeten staan. De één zal meer profiteren dan de ander en sommigen zullen wat water bij de wijn moeten doen. Dat is de enige manier om het gezamenlijk beter te krijgen.

Genoeg zalvende woorden. De handen uit de mouwen. Er moet aangepakt worden op de Speelbölt. Op 21 maart begint aannemer/hovenier Vije met de renovatie en dan moet het hele terrein leeg opgeleverd worden. De Kleibleu zijn daar druk mee bezig. Speeltoestellen worden uit de grond gehaald, alle betonbanden en tegels moeten verwijderd worden evenals alle hekwerken. Ze liggen op schema. Houdt u er rekening mee, dat de parkeerplaatsjes voor het Dorpshuis tussen beide scholen in de periode 21 maart t/m 13 mei niet beschikbaar zijn. Dat wordt in die periode bouwmaterialenopslag. Op de website van de Dorpsraad taat een mooie tekening waarop u kunt zien hoe het er uit gaat zien. Om het laatste deel van de financiering rond te krijgen gaan de scholen dit voorjaar een crowdfunding doen in de vorm van een sponsorloop. De ondernemersvereniging van Lonneker, LEV heeft al aangekondigd dat ze het bedrag dat de kinderen ophalen zullen gaan verdubbelen tot een maximum van 7500 euro. Dus houdt de berichtgeving in  de gaten de komende tijd. Laten we er een prachtig speelterrein en ontmoetingsplaats van maken, waar het fijn is te vertoeven.

Dan het Medisch Centrum Lonneker. De gemeente heeft inmiddels in de persoon van Herman Groeneveld een projectmanager aangesteld voor Lonneker. Hij hield zich al bezig met de bouwplannen aan de Scholten Reimerstraat voor Pastorie en appartementen en nu dus ook met een nieuw Medisch Centrum in Lonneker. De gemeente bezit nog een stuk grond naast de tennisbanen op de hoek van Bergweg/Schuttekamp en Lonnekeresweg. Dat is nu een weilandje. Indien er voldoende draagvlak is bij alle partijen zou de gemeente op die plek een Medisch Centrum en een aantal starterswoningen willen laten realiseren. De omwonenden zijn uitgenodigd om op 10 maart te worden bijgepraat over de plannen. We houden u op de hoogte.

Op vrijdag 22 april is er een training gepland voor nieuwe bedieners van de AED’s in Lonneker. Helaas wordt toch met enige regelmaat een beroep gedaan op de AED’s. Ze hangen er dus niet voor niets. Als u denkt zich daarvoor ook nuttig te kunnen maken meldt u dan aan bij Veronique Dercksen van de Dorpsraad via info@dorpsraadlonneker.nl

Goodgoan
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker                     
Share our website