Nieuws van 11 juni 2020

Berichten uit de Dorpsraad van 12 juni 2020
Beste mensen,
Fietssnelweg F35: Ik had beloofd u op de hoogte te houden over de fietssnelweg F35. Bewoners van verschillende straten zijn inmiddels zelf in actie gekomen tegen de aanleg in woonstraten of door fraaie natuurgebieden. Ik neem aan dat niemand de spandoeken overal in en rond het dorp heeft gemist. De F35 leeft sterk onder de inwoners van meerdere straten in Lonneker, vooral daar waar de F35 vlak voor de voordeur gepland is of pal achter de tuin langs gaat. Het deel van de F35 langs de Voortsweg is onder bepaalde voorwaarden goed inpasbaar. Het deel voorbij de nieuwe rotonde achter het Witte Huuske is 3 km rechtdoor naar Oldenzaal is ook redelijk uitvoerbaar. Het tussendeel door Lonneker is het probleem. Dat is goed duidelijk geworden tijdens de werksessies op 9 en 10 juni.
De dorpsraad Lonneker heeft niet gewacht op verdere stappen van de overheid  in het proces. Toen duidelijk was geworden dat gedeputeerde de Boer uit Zwolle en weth. van Houdt uit Enschede niet van plan waren de plannen de veranderen heeft de dorpsraad aan drie instanties een formele brief geschreven. Dat zijn het college van B&W in Enschede, de gemeenteraad Enschede en het stadsdeel Noord. De tekst van deze brief kunt u vinden op www.dorpsraadlonneker.nl  Verschillende bewoners of bewonersgroepen hebben zelf ook brieven geschreven.
Het is nu eerst wachten op reactie van bestuur en politiek.
Dorpsbudget: U KUNT NOG AANVRAGEN INDIENEN. We hebben rare maanden achter de rug. Normaal sluit de aanvrage voor een bijdrage uit het dorpsbudget voor activiteiten of plannen op 1 april. Nu al is duidelijk dat verschillende activiteiten niet zijn doorgegaan of niet zullen doorgaan. Daarom is er nog gelegenheid een bijdrage aan te vragen voor activiteiten die nu in de Coronatijd boven zijn komen drijven. Tot de zomervakantie is er nog gelegenheid geld aan te vragen.
Eikenprocessierups: Ze zijn er weer, die zomerduiveltjes, de behaarde monstertjes. Ik zit al weer te krabben.  Ik heb liever zomerkoninkjes, mooi rood, lekker sappig. Tja, die rupsen. De gemeente heeft ze hier en daar behoorlijk preventief aangepakt. Gespoten met aaltjes en bacteriën. Afwachten of het beter wordt dan vorig jaar. Ik moet u wel melden van een bekende natuurliefhebber in het dorp dat folie om bomen wikkelen, absoluut niet helpt en vaak zelfs averechts werkt. Het staat ook nog eens lelijk.
Lonneker 2030: De voorbereidingen die in mei waren gepland zijn allemaal gecancelled. Voorlopig zijn de voorbereidingen opgeschoven naar eind september. Kijken of dat wel lukt. De gemeente gaat wel door met de Energievisie (u weet wel, de windturbines en zonneparken) Waarschijnlijk komt daar deze maand wat meer duidelijkheid over.
Jeugddorpsraad: Ontzettend sneu voor die kinderen, maar na de startbijeenkomst met de nieuwe leden is verder alles geschrapt. We sluiten nog wel af vlak voor de schoolvakantie met een gezellige bijeenkomst.
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
Share our website