Berichten uit de Dorpsraad van 19 april 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 19 april 2024
Heropening van het Dorpshuis
Het is bijna zover. Op dit moment wordt de allerlaatste hand gelegd aan het Dorpshuis. Nog een paar lampjes ophangen, een tweede lichtbalk voor Excelsior monteren en wachten op de levering van de nieuwe stoelen en tafels voor de grote zaal. Dan zijn we hopelijk klaar voor een fiks aantal jaren. Dat moment laten we natuurlijk niet onopgemerkt aan ons voorbijgaan. Daarom wordt ook iedereen die iets met Lonneker heeft en er bij zou willen zijn uitgenodigd te komen. Verwacht geen kopie van de opening van de Olympische Spelen, maar het wordt wel een gezellige bijeenkomst.
Datum en tijdstip: zaterdag 25 mei 2024 van 10 tot 12 uur.
Vaste gebruikers, verenigingen en mensen die een meer dan gemiddelde band hebben met het Dorpshuis zullen ook persoonlijk worden uitgenodigd. Maar ook als u die uitnodiging niet ontvangt, u bent van harte welkom. Graag tot ziens op de 25e mei.
Na de meivakantie meer bijzonderheden.
 
Dan toch nog wat dingen die mij opvielen de afgelopen week:
Het Dorpsplein:

Bij het vaststellen van het Dorpsverkeersplan is besloten voorlopig weinig veranderingen aan te brengen op het Dorpsplein. Het is en blijft een lastig verhaal. De meningen over welke veranderingen zouden moeten worden doorgevoerd lopen sterk uiteen. Daarom is en wordt er ook voorlopig niet veel veranderd. Het Dorpsplein is een erf, waar de auto te gast is, er stapvoets moet worden gereden door alle weggebruikers en waar voetgangers “voorrang hebben”. Lang niet iedereen weet dat overigens van dat erf. Wettelijk klopt het maar de kleine bordjes “woonerf” bij alle ingangen van het plein worden door velen over het hoofd gezien. Ik dacht onlangs: laat ik ook eens een keer de proef op de som nemen zoals een bekend horecaman en dorpsraadlid wel vaker doet. Gewoon te voet het dorpsplein over wandelen en niet direct aan de kant springen als er een auto aankomt. Nou, ik heb het geweten. De auto stopte, het raampje ging open en er werd mij toegevoegd: “Kuj nig oetkiek’n?
Toen ik de bestuurder mededeelde dat ik als voetganger voorrang had op het woonerf dat het Dorpsplein is, voegde hij mij nog iets toe in de trant van: “Do nig zo interresant, ie mot gwoon oetkiekn” Dat is dus de stand van zaken, onduidelijkheid over de status van het Dorpsplein. Dat zal er volgend jaar niet makkelijker op worden als ook de fietssnelweg over het Dorpsplein gaat. Maar ja, Lonneker is natuurlijk ook niet gemiddeld. Sommige dingen gaan bij ons anders dan elders.
 
De Kleibleu:
De kleibleu kleit gewoon vedan. Er zijn onder de paraplu van de Dorpsraad door de mannen weer een aantal klussen geklaard. Het geitenpaadje komend vanuit het dorp vanaf de Bergweg, de Vliegveldweg op, linksaf de Lonnekeresweg op, is onder handen genomen. Bij elke bui regen was dat een modderpoel. Het pad is deels wat uitgegraven en opgevuld met geel Dolomietengranulaat, dat vrij snel uithardt maar wel waterdoorlatend blijft. Tevens zijn op het laagste punt twee greppeltjes gegraven om overtollig water snel te kunnen afvoeren naar de sloot. Afwachten hoe het zich houdt. Er was tijdens het werk nog wel een kleine opmerkelijke gebeurtenis. Peter, onze coördinator, had juist een aanhanger met granulaat op de Lonnekeresweg gezet om het granulaat te kunnen verspreiden toen er een grote groep mountainbikers aankwam. De doorgang was smal, ze moesten remmen en sommigen moesten een paar seconden van de fiets. Het waren geen brutale jongeren, maar meer 60+. De kopman meende ons te moeten toevoegen: “Jongens, jongens, dit is niet handig wat jullie nu doen.” Hij bedoelde natuurlijk dat we hem belemmerden in een snelle doortocht. Hij wachtte trouwens niet op antwoord maar fietste snel verder. Eén van de achterblijvers verontschuldigde zich nog voor zijn kopman en vond dat we wel goed bezig waren.
 

Klusje twee: Beplanting aanbrengen achter het dorpshuis om de nieuwe parkeerplaats. Het eerste stuk is ingeplant met vaste heesters en struikjes en het tweede deel zal door de Jeugddorpsraad worden ingezaaid met een éénjarig zomermengsel. Ook hier was een kleine onaangename verrassing. Iemand had tuinafval, bestaande uit gesnoeide takken en grasmaaisel gestort. Nu is organisch afval geen ramp, dat composteert wel, maar dat doe je toch niet. Stop het in je groene Otto zoals het hoort.

Zoals u misschien in het Dorpsblad gelezen hebt is de uitgave van deze week voor drie weken. Op 1 en 8 mei verschijnt er geen Op en um’n Bölt, en ook geen stukje op de site. Maar de huiskamer in het Dorpshuis is wel open en er is wel een gezellige Braderie op zaterdag 27 april, dus wat let oe?
 
Leu, goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
Share our website