Bericht uit de Dorpsraad d.d. 15 november 2018

  • Home
  • Nieuws
  • Bericht uit de Dorpsraad d.d. 15 november 2018
Bericht uit de Dorpsraad
 
Gesprek met nieuwe wethouder
Op woensdag 7 november heeft de Dorpsraad kennis gemaakt met “onze” nieuwe stadsdeelwethouder Dhr. (Jeroen) Diepemaat. Hij was samen met de stadsdeelmanager Leon Buiting en de wijkregisseur Anne Oude Nijeweme de gast van de Dorpsraad in het Dorpshuis. We hebben ongeveer een uur met elkaar gesproken. Uiteraard was het eerste bespreekpunt de toekomst van het Dorpshuis. Ook deze wethouder was duidelijk over het feit dat de gemeente in de nabije toekomst niet meer zelf dergelijke voorzieningen exploiteert en in principe ook geen bijdragen verstrekt bij exploitatietekorten. Wel is de gemeente bereid tijd te steken in het onderzoeken van verschillende opties om de functie dorpshuis te behouden voor het dorp. Dit mogelijk in samenhang met het verwezenlijken van een combinatie van wonen (bv appartementen voor ouderen) en nieuwe voorzieningen voor (medische) zorg. In januari 2019 zal een eerste schets van de mogelijkheden met de Dorpsraad worden besproken.
Een ander belangrijk bespreekpunt was verkeer. Er speelt van alles zowel op het gebied van verkeersdruk op de Oldenzaalsestraat, sluipverkeer door het dorp, de parkeerproblemen en de verkeersontwikkelingen rond Vliegveld Twente en op ‘t Vaneker. Afgesproken is dat de Dorpsraad goed in kaart brengt welke problemen er allemaal zijn en dat volgend jaar samen met de gemeente gekeken wordt welke oplossingen er zijn. De evaluatie van de reconstructie van de Oldenzaalsestraat is inmiddels wel gestart en aanwonenden zullen binnen twee maanden een enquête in de bus krijgen. Alle anderen kunnen reageren op basis van informatie via het dorpsblad of de website of Facebookpagina van de Dorpsraad.
Verder heeft de Dorpsraad de wethouder een korte toelichting gegeven op de voorbereidingen voor Lonneker 2030. Stadsdeel Noord geeft ondertussen ondersteuning bij die voorbereidingen. In januari zullen we daar meer over kunnen zeggen.
Duurzame energie is ook zo’n actueel punt en dan met name de plaatsing van zonnepanelen op daken maar ook op landbouwgrond. Ook in het buitengebied van Lonneker zijn plannen voor de aanleg van een zonnepark van meerdere hectares. Op dit moment is er geen gemeentelijk beleid voor de aanleg van dergelijke parken. De gemeente komt nu komend voorjaar met een energievisie. Daarin zal de visie van de gemeente op wat wel en wat niet wenselijk is duidelijk worden gemaakt. Voorlopig zal vooral de plaatsing van zonnepanelen op daken worden gestimuleerd. Zonneparken op de grond heeft voorlopig niet de voorkeur van de gemeente tot er meer duidelijkheid is.
Opnieuw heeft de Dorpsraad aangedrongen op steun van de gemeente bij het verwezenlijken van woningen voor starters en ouderen in Lonneker. De gemeente geeft aan dat het plan waarbij ook het Dorpshuis is betrokken mogelijk voor ouderen enig soelaas zal gaan bieden. De woningmarkt voor starters in Lonneker blijft net als elders zeer nijpend.
 
Mooi nieuw initiatief: De Passion in Lonneker
Toen de wethouder en zijn gevolg waren vertrokken, kwam er een tweede groep op bezoek bij de Dorpsraad. Een viertal enthousiaste mensen, twee van de parochie Maria Vlucht en twee van de Protestante Gemeente, hebben het initiatief genomen om de mogelijkheid te onderzoeken een eigen Passion op te voeren in Lonneker. Op basis van een dergelijk initiatief in het dorp Emmer-Compascuum zijn ze op het idee gekomen. De Dorpsraad vindt het een prachtig initiatief en heeft alle mogelijk ondersteuning toegezegd. Gezien de vele voorbereidingen zal een opvoering niet eerder plaatsvinden dan in 2020.
U zult ongetwijfeld meer horen van de initiatiefnemers.
 
Namens dorpsraad Lonneker
 
Matthie Kroezen
voorzitter
 
 
 
Share our website