Berichten uit de Dorpsraad van 2 juni 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 2 juni 2023
Feestweek 2, 3, 4 juni 2023:
Direct na KunstenLandschap met weer een aantal prachtige locaties konden we ons hart ophalen op de Kermis, bij Lönneker Preuft, al dan niet meefietsen in de Wielerronde of feesten met strakke muziek in de tent. Wie vin’t ut heel mooi allemoal, maar bint ok blie dat weer of is loop’n, verzuchten sommigen. VKL en anderen bedankt voor de vele inspanningen.
 
Lonneker 2030:
Save the date of in Twents: Zorg da’j d’r bie bint.
Maandagavond 12 juni 19.30 uur Dorpshuis Lonneker.
Presentatie van de resultaten tot nu toe. De studenten van Saxion hebben met ondersteuning van Anno NU en de Dorpsraad een analyse gemaakt van de wensen van de inwoners van Lonneker. Visie en wensen die zijn ingebracht op de bijeenkomst bij LSV op donderdag 21 maart 2023 en de schriftelijke en digitale bijdragen daarna. Na de presentatie is er gelegenheid tot vragenstellen en als u nog iets mist in de toekomstvisie is er ook nog ruimte voor aanvullingen. Waag het dus niet (😊) na de bijeenkomsten van 11 november 2022, 21 maart 2023 en 12 juni 2023 en de schriftelijke en digitale mogelijkheden te zeggen dat u niet gehoord bent. Dan ligt het aan u zelf.
Tot ziens in het Dorpshuis op 12 juni ’23!
 
De nieuwe lodges in Lonneker zijn een verrijking voor het dorp
(was de stelling in TC Tubantia 26 mei 2023). De uitkomst op basis van 1595 stemmen ziet u hieronder:
  1. Eens, nu kunnen er meer mensen van de omgeving genieten (29%)
  2. Ik zou niet blij worden van zo’n lodge vlakbij mijn huis (36%)
  3. Zolang er geen grote camping wordt gebouwd, kan dit prima (39%)
Ik ga geen analyse maken van deze uitkomst daarvoor is het ook te onduidelijk wie heeft meegestemd. Ieder voor zich moet maar bepalen welke betekenis dit heeft. De procedure gaat gewoon door. Dinsdag 6 juni is de behandeling (geweest) in de Stadsdeelcommissie Noord van het plan van de Rökker. Er hadden zich meerdere insprekers gemeld waaronder de Dorpsraad Lonneker. Volgende week is dan duidelijk wat het oordeel is van de politici van Enschede. Kunnen we doorgaan met de Gids Buitenkans over de inrichting van het buitengebied van Enschede en dus Lonneker of zijn er aanpassingen nodig? Volgende week meer hierover.
 
(Senioren)Huurwoningen in Lonneker
De Dorpsraad is in gesprek met Domijn en de gemeente Enschede over de invulling van de huurwoningen in Lonneker. Domijn is namelijk de enige wooncorporatie die huurwoningen heeft in Lonneker.
  1. Een deel van de senioren in Lonneker wil niet meer wonen in de van oudsher seniorenwoningen o.a. achter de Muziekkoepel en aan de Bekkinghofkamp vanwege de mix van de bewoners en het feit dat het niet meer echt seniorenwoningen zijn. Vanuit Domijn wordt er nu regelmatig gekeken (gemiddeld iedere 2 weken) bij de woningen achter de Muziekkoepel vanwege de gedane klachten. Domijn heeft het gevoel dat het nu wel beter wordt. Eén persoon was b.v. niet op de hoogte van zijn erfgrens en hield hierdoor een deel van zijn tuin niet bij. Inmiddels is dit opgelost. Domijn heeft onlangs nog bemiddeld in twee gevallen van senioren die nu gelukkig een plekje in Lonneker hebben kunnen krijgen of gaan krijgen. Domijn geeft aan dat het technisch wel mogelijk is er een leeftijdsgrens 55+ en een postcodebeleid (voorrang voor b.v. 7524 postcode) op te kunnen zetten (op de woningen achter de Koepel en aan de Bekkinghofkamp) wel loop je dan tegen het risico aan dat dan sommige mensen hiervoor niet in aanmerking komen die hier wel echt op hun plek zijn. Bijvoorbeeld oud Lonnekernaren die nu in Enschede wonen en graag terug willen, hebben dan de verkeerde postcode. De Dorpsraad gaat zich hierover beraden hoe dit op te lossen. Domijn bespreekt het ook intern of men hieraan wil meewerken. Blijft nog het feit dat er voor drie woningen achter de Koepel door de gemeente wordt bepaald welke mensen “met een rugzakje” hier met voorrang worden geplaatst. De dorpsraad heeft bij de gemeente aangegeven of men dan zoveel mogelijk hier oudere mensen wil plaatsen maar het zullen wel altijd mensen met een rugzakje blijven. De problemen in Lonneker zijn beperkt volgens Domijn in vergelijking met het voorbeeld van Glanerbrug waar er heel veel overlast was.
  2. Ook bij Domijn aangegeven dat er te weinig seniorenwoningen in Lonneker zijn. De Dorpsraad samen met de gemeente en Domijn kijken nu naar mogelijkheden zowel nieuwbouw als bestaand. Zie ook de wens voor een Knarrenhof.
  3. De eengezinswoningen aan de kampen worden bij vertrek van de huurder door Domijn te koop aangeboden, de overige woningen wil men behouden.  
 
Leu, Goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Dorpsraad Lonneker
Matthie Kroezen
 
 
 
Share our website